cooking 4 healthy families

Gezond koken voor jou en je familie

Ghee

Een reactie plaatsen

Ghee (je zegt ghi, het is het Indiase woord voor ‘vet’) is de Indiase variant van geklaarde boter. Het is het pure vet wat overblijft als de zuivel en het water uit de boter zijn verwijderd.
Het verschil met geklaarde boter is dat ghee nog langer verhit is, waardoor de zuiveloverblijfselen bruin kleuren en het vet een nootachtige smaak krijgt.
Ghee
Ghee is bijna volledig lactosevrij, waardoor het erg geschikt is voor mensen met een lactose-intolerantie en het past in een Paleo dieet. Het is een uitstekende vervanging voor (plantaardige) oliën die we liever niet gebruiken, zoals zonnebloemolie. Omdat ghee een hoog brandpunt heeft, is het erg geschikt voor bakken en braden op hoge temperaturen.

Ghee kan heel erg lang bewaard worden. Zelfs op kamertemperatuur. Sommigen beweren zelfs dat het 100 jaar goed blijft.

Door de nootachtige smaak geeft ghee een extra smaak aan je gerechten. En die smaak is erg lekker! Je kunt ghee zelfs op je brood smeren als je wilt. Voeg er wat kokosrasp aan toe en je hebt een bijzonder (lekker) broodbeleg.

Benodigdheden:
– pakje(s) (room)boter
– een pan
– theedoek of hydrofiel luier
– lepel
– luchtdicht afsluitbare pot

Bereidingswijze:
1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
Ghee
2. Als de boter gaat borrelen, zet het vuur dan zo laag mogelijk.
Ghee
3. Laat het geheel ongeveer 30-40 minuten pruttelen (naar gelang de hoeveelheid boter die je gebruikt). Er ontstaat een schuimachtige laag bovenop de boter.
Ghee
4. Zet het vuur uit als er een goudkleurige, doorzichtige olie ontstaat en de korreltjes op de bodem van de pan lichtbruin kleuren.
5. Schep het schuim wat op de olie drijft er voorzichtig af.
6. Leg de theedoek of hydrofiel luier over de pot.
Ghee
7. Zeef de ghee door de doek en laat het in de pot uitlekken.
Ghee
8. Zet de afgesloten pot met hete olie in de koelkast totdat de olie gestold is. De ghee is dan klaar voor gebruik.
Ghee

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s