cooking 4 healthy families

Gezond koken voor jou en je familie

Speltkoekjes

5 reacties

Speltkoekjes
Je zult als kind maar te maken krijgen met ouders die qua voeding het roer volledig omgooien. Als groenten toch al niet favoriet zijn, is het behoorlijk slikken (soms letterlijk) dat er plotseling groenten op je bord verschijnen die je nog nooit gezien of geproefd hebt. En als dan ook de gebruikelijke koekjes, snoepjes en snacks uit de kast verdwijnen, weet je even niet hoe je het hebt.

Zo verliep het een beetje hier thuis. De overgang was groot, hoewel we natuurlijk wel rekening houden met de kinderen. We weten dat het beter voor ze zou zijn als ze geen tarwe meer zouden eten, maar ze zijn gek op brood. Dus kopen we speltbrood, waar ze van smullen. Ook is suiker niet goed voor ze, denken wij. Maar een snoepje af en toe moet toch kunnen. Daarom kopen we biologische snoepjes met natuurlijk suikers.
De schoolkoeken zijn wel helemaal de deur uit. In plaats van een koekje krijgen ze een rijstwafel, doosje rozijntjes of fruit mee naar school als ’10 uurtje’. Maar nu moet er toch iets gebeuren. De kinderen komen in opstand en smeken me bijna om een koekje. ‘Al die ‘gezonde’ koekjes met havermout, noten of amandelmeel moeten we niet! Zorg maar voor iets anders!’. Daarom kies ik voor een redelijk gezonden variant en bak braaf koekjes voor ze.

Op deze koekjes zijn vele variaties mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld de palmsuiker door een andere ‘gezonde’ suiker vervangen, meer honing gebruiken, in plaats van roomboter voor ghee of kokosolie kiezen of ingrediënten toevoegen zoals havervlokken, rozijnen of noten.
Speltkoekjes
Benodigdheden:
– 300 gram (spelt)bloem
– 150 gram roomboter (of ghee)
– 100 gram palmsuiker
– 50 gram honing
– 2 eieren
– kaneel naar smaak
– een snufje zout

Bereiding:
1. Voeg alle ingrediënten samen in een grote kom en kneed tot je een goed kneedbaar deeg krijgt.
2. Rol het deeg uit tot het ongeveer een halve centimeter dik is en steek koekjes uit met een leuk vormpje.
3. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
4. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven 15 minuten op 175 graden.

Advertenties

5 thoughts on “Speltkoekjes

  1. klinkt heerlijk! maar mag ik vragen waarom je spelt gebruikt? (ik kom het heel vaak tegen in gerechten maar kan niet goed vinden wat het voordeel ervan is)

  2. Ons bakken is min of meer gericht op het effect van gluten, helaas. Daarom is glutenvrij bakken zo lastig en vallen de resultaten tegen. Dus daarom kiezen mensen voor spelt in plaats van tarwe (tarwe is de laatste jaren zo doorgekruist, dat het veel meer genen voor gluten bevat dan de oertarwe), als ze toch nog enigszins ‘normale’ baksels willen.
    Toen ik wist dat spelt gewoon uit dezelfde familie als tarwe komt, en ook gewoon gluten bevat, die we zo graag willen vermijden in tarwe, vroeg ik me ook af waarom mensen dat dan wel gebruiken. Ik merk bij mezelf in ieder geval dat ik er net zo heftig op reageer als op tarwe! Dus als je het niet hoeft toe te voegen aan je dieet, gewoon niet doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s