cooking 4 healthy families

Gezond koken voor jou en je familie

Hoe start je een moestuin?

1 reactie

Moestuinpakket Als je gezond en puur wilt eten, is het bijna vanzelfsprekend dat je ook gaat nadenken over biologisch eten. En wat is er biologischer dan je groenten en wat fruit zelf te verbouwen in je tuin of op je balkon?

Een eigen moestuin starten is niet moeilijk, maar er zijn wel wat dingen waar je op kunt letten. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

– Bepaal hoe groot je stukje grond kan en mag zijn. Verdeel het daarna in stukjes, zodat je kunt afwisselen met de gewassen die je erop laat groeien. Door steeds dezelfde gewassen te laten groeien op hetzelfde stukje grond, put je de grond uit.

– Spit de grond goed om, voordat je de grond gaat bewerken. Zorg dat de grond luchtig en gevoed is. Je kunt bijvoorbeeld mesten of de grond met compost voeden. Houd hierbij wel rekening met de gewassen die je gaat zaaien of planten. Het ene gewas heeft veel mest nodig, terwijl het andere juist niet zo houdt van bemeste grond.

– Onderzoek welke gewassen in welke periode gezaaid en geoogst kunnen worden. Als je snel resultaat wilt, kun je alvast in huis wat zaadjes laten ontkiemen in een kasje, zodat je de plantjes daarna in de grond kunt planten. Houd hierbij ook rekening met de zaai- en oogstperiodes.

– Er zijn veel verschillende soorten gewassen. Als je net begint, is het verstandig met eenvoudig te telen gewassen te beginnen, zoals sla of boontjes.

– Veel gewassen hebben kans op ziekten of ‘belagers’. Zoek uit welke ziekten of belagers jouw gewassen kunnen schaden en wat je er tegen kunt doen. Zoals bijvoorbeeld een net spannen of soms zelfs een kruid of ander gewas ernaast te kweken.

Behalve alle voordelen van natuurlijker eten, is het ook nog eens heel erg leuk om je eigen groenten en fruit te kweken. Het geeft zoveel voldoening om na hard werken je zelfgekweekte groenten op je bord terug te vinden.

En wat dacht je van kinderen? Het is heel belangrijk dat zij weten waar hun eten vandaan komt. Bovendien kunnen zij makkelijk wat klusjes in de tuin doen. Zaaien, onkruid wieden en vruchtjes plukken (en proeven!). Daarna de zelf gezaaide, geoogste en gekookte groenten opeten is toch een feestje? Zo krijg je zelfs ze hardnekkigste groenteweigeraar aan het eten. Tenminste, daar hopen we op.

Bij 100 likes op onze Facebookpagina verloten we een set om je eigen moestuin te kunnen starten!

Advertenties

One thought on “Hoe start je een moestuin?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s