cooking 4 healthy families

Gezond koken voor jou en je familie

Tarwe – deel 2

Een reactie plaatsen

Een ander vervelend eiwit in tarwe is Wheat Germ Agglutinin, oftewel tarwekiem agglutinine. Ook dit eiwit is een lectine en een anti-nutriënt: Het verhindert de opname van andere voedingsstoffen.
Het bindt aan de suikergroep van glycoproteïnes (eiwitten die een suikergroep bevatten), die uit de celwand steken. In mensen vinden we deze eiwitten bijvoorbeeld in epitheelcellen, zoals in de darm of in bloedvaten. Maar ook de celwanden van schimmels en bacteriën en het exoskelet van insecten bevatten ze. WGA is dusdanig giftig voor deze organismen, dat tarwe makkelijk als monocultuur geteeld kan worden en wetenschappers zelfs andere planten genetisch gemodificeerd hebben met een gen voor WGA, zodat deze een ingebouwd pesticide bevatten!
WGA
WGA bindt dus aan de glycoproteïne (in het plaatje GlucNac) en kan daardoor de cel binnen. Ook zorgt het ervoor dat de darmwandcellen niet meer mooi op elkaar aansluiten, net als gliadine. Hierdoor kan WGA tussen de cellen door, waarop macrofagen en andere afweercellen afkomen. Zij scheiden afweerstoffen en ontstekingsmediatoren uit, en vallen de ‘besmette’ cellen aan. Hierdoor wordt de laag van darmwandcellen natuurlijk nog instabieler, dus je krijgt een vicieuze cirkel. Bovendien gaan de geactiveerde immuuncellen ook naar andere delen van het lichaam, die ze ook kunnen gaan aanvallen.
WGA_darm
Eenmaal in de bloedbaan kan WGA ook door de bloed-hersenbarrière. Dit is bijzonder (en gevaarlijk), want veel stofjes kunnen dat niet. Door deze bijzondere eigenschap wordt er nu zelfs onderzoek gedaan of WGA gekoppeld kan worden aan medicijnen, zodat deze in de hersenen terecht kunnen komen! Maar in de hersenen kan WGA aan het beschermende laagje (de myeline-schede) van de zenuwen binden en zenuwgroeifactor, dat voor groei en onderhoud van zenuwcellen zorgt, tegenhouden!
Bovendien bindt WGA aan kraakbeen en gewrichten, aan de alvleesklier, aan de schildklier en aan sperma en eicellen. Het zorgt voor een toename aan bloedplaatjes en samenklontering daarvan. Het beïnvloedt DNA… Enzovoorts.

Kortom: Als we nog niet gestopt waren met tarwe eten vanwege directe lichamelijke ongemakken, zou dit ons wel over de streep trekken!

Deze blog, geschreven door Krista, is een vervolg op tarwe – deel 1.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s