cooking 4 healthy families

Gezond koken voor jou en je familie

Oliebollen

Een reactie plaatsen

Het nieuwe jaar staat voor de deur. Dé tijd om oliebollen te bakken! Deze oliebollen zijn glutenvrij, dus voor (bijna) iedereen geschikt. Zo ga je toch nog een beetje verantwoord het nieuwe jaar in. Gelukkig nieuw jaar!
Oliebollen
Benodigdheden:
– 100 gram rozijnen
– 12 gram verse gist of ½ zakje gedroogde gist
– ± 2,25 dl water
– 1 theelepel suiker
– 250 gram glutenvrij meel of 125 gram rijstebloem en 125 gram boekweitmeel
– 1 appel
– olie
– poedersuiker
– kaneel

Bereidingswijze:
Voor ongeveer 10 stuks
1. Was de rozijnen en laat ze uitlekken.
2. Meng de gist aan met de helft van het lauwwarme water en voeg de suiker toe (of verwerk de gedroogde gist volgens de aanwijzigingen op de verpakking).
3. Zeef de bloem met een beetje zout in een kom en maak een kuiltje in het midden.
4. Schenk het gistmengsel en de rest van het lauwwarme water in het kuiltje.
5. Roer vanuit het midden alles tot een glad beslag is ontstaan.
6. Het beslag moet in stukken van een lepel vallen. Voeg eventueel nog wat water toe.
7. Schil de appel en snijd hem in kleine blokjes.
8. Meng de rozijnen en de appelblokjes door het beslag.
9. Laat het beslag afgedekt op een warme plaats 1 uur rijzen.
10. Verhit de olie in een pan tot circa 175° C.
11. Doop twee lepels of een ijsbolletjestang in de olie. Schep het beslag met de lepel in de hete olie.
12. Frituur de oliebollen in 6-8 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege.
13. Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de olie.
14. Laat de oliebollen uitlekken op keukenpapier.
15. Bestrooi ze naar smaak met poedersuiker, eventueel vermengd met kaneel.
16. Gebruik altijd vulling in oliebollen, dat houdt het deeg luchtig.

Het beste is om een thermometer te gebruiken zodat de olie op de juiste temperatuur is. Mocht je geen thermometer hebben kun je een houten pollepel in de olie zetten. Als je dan direct bubbeltjes langs de steel ziet komen is de olie goed.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s